17. juni 2016

Forskellige slags sne

Kaffe ved sofaarrangementet foran hovedbygningen.

Den bløde sne, der falder på overfladen af iskappen, undergår en fascinerende transition inden den begraves dybt i iskappen som hård is med luftbobler. Stadiet mellem sne og is kaldes firn og er det materiale vi arbejder med i de udgravede huler. I borehallen har ’inclined trench’ nået en dybde på 4.2 m under gulvhøjde. I denne dybde er firnen så hård at den må skæres ud med en kædesav. Gulvet i borehallen gøres hårdt ved at blande blød overfladesne med knuste firnblokke fra hallerne.

Hans-Christian tester i øjeblikket et nyt laser instrument som måler krystal-overfladearealet af en sne- eller firnprøve. Snekrystallerne udvikler sig meget dynamisk i firnen og snekrystalstrukturen af overfladesneen har blandt andet betydning for hvor meget sollys der reflekteres fra iskappens overflade – en vigtig klimaparameter.

Firnblokkene som skæres ud af ’inclined trench’ er glimrende byggeblokke. I disse dage konstrueres en kunstnerisk isbar foran hovedbygningen. Forhåbentlig tillader vejret at vi afprøver den i løbet af weekenden.

Hvad vi har foretaget os i dag:

  1. Fjernet 6 tons sneblokke fra ’inclined trench’ i borehallen. Dybde 4.2m
  2. Prøvet ny smeltehoved-konfiguration ved det schweiziske borested. Borerør under 6.7 bar tryk
  3. Første analyse af snekrystals-overfladeareal med nyt laserinstrument
  4. Flyttet hylder til iskerne-buffer ned i science trench og leveleret gulvet
  5. Gentog prøvetagning fra overflade langs en linje i ren-sne området
  6. Lavet madbestilling og ryddet op i kokkens fryser

Vejret i dag: Solskin men med tynde høje spredte skyer det meste af dagen. Temperaturer -18 °C om morgenen stigende til -10 °C i løbet af eftermiddagen. Vind 0-5 m/s startende fra NV, skiftende til SV om eftermiddagen.

FL, Anders Svensson

Udgravning i EGRIP katakomberne.

Sarah og Niccolo i køkkenet tilbereder Gnocci.