18. juni 2016

EGRIP ringer hjem

‘Sofahygge foran Main Dome lørdag aften.

I forrige årtusinde foregik den meste kommunikation til og fra lejren via radiokontakt med vores kontor i Kangerlussuaq. Hver aften før aftensmad lød det klassiske radiokald ’GOC Sonde – Dome GRIP / NorthGRIP’ efterfulgt af nyhedsudveksling med Sønderstrømfjord (Sonde). Omkring hver 3. uge når et fly ankom kiggede alle spændt i brevkassen efter breve og postkort.

I dag foregår den meste kommunikation med den ydre verden via Iridium satellittelefon med begrænset e-mail adgang. Lørdag er den mest populære dag at ringe hjem, da det for mange giver bedst chance for at få fat på familie og venner. I næste uge vil kolleger, der ankommer med flyet, montere en stor parabolantenne, som vil pege mod en geostationær satellit med en vinkel på nogle få grader i forhold til vandret. Hvis den forbindelse kommer til at virke vil vi få super-hurtig internetadgang i lejren. Det bliver selvfølgelig rigtigt godt, selvom erfaringen viser at jo større båndbredde desto mindre socialt liv i lejren. Som sædvanligt sluttede arbejdet tidligere på en lørdag og om aftenen nød vi en dejlig middag tilberedt af Helen og Iben med hjælp fra Kerim.

Hvad vi har foretaget os i dag:

  1. Fortsat med udgravning af ’inclined trench’ i borehallen.
  2. Klargjort til boring ved det schweiziske borested.
  3. Begyndt montering af iskernebuffer i fjerneste ende af science trench’en
  4. Gentog prøvetagning fra overflade langs en linje i ren-sne området
  5. Nydt fantastiske meat pies efterfulgt af sofahygge

Vejret i dag: Om formiddagen var de eneste skyer på himlen dannet af forbipasserende fly. Senere fik vi spredte høje skyer. Temperaturer -19 °C om natten stigende til -9 °C i løbet af eftermiddagen. Vind 3-5 m/s fra SV.

FL, Anders Svensson