21. juni 2016

To boringer på een dag

Boret er kommet til overfladen og kerneholderen tages ud af boret som er lagt ned.Ved det schweiziske borested kom boret 21 m dybere i dag hvorved gårsdagens rekord blev slået med en faktor 10. Opstillingen bliver kontinuerligt modificeret for at optimere bore-ydeevnen.

I den anden ende af lejren blev Hans Tausen (HT) boret anvendt til at bore til en logget dybde af 43.45 m. Trevor, Dennis, Niccolo og Iben var beskæftiget hele dagen med at bore og opmåle kernen. Boret producerede omkring 1.5 m lange iskerner for hver kørsel og kernen blev opdelt i 55 cm lange stykker og pakket i iskernekasser.

I morgen er det planen at fortsætte boringen til omkring 70 m dybde, som er under den dybde hvor luftboblerne i isen er afskåret fra atmosfæren.

Ved siden af borestedet blev der gravet en 3 m dyb grav hvorfra prøver blev taget fra væggen i høj opløsning med det formål at bringe profilen helt op til overfladen.

Hvad vi har foretaget os i dag:

1.    21 meters boring ved det schweiziske borested
2.    Logget dybde til 43.45 m ved EGRIP 2016 S1 borested
3.    Taget isotopprøver fra 3m dyb grav ved S1 borested
4.    Gentog prøvetagning fra overflade langs en linje i ren-sne området
5.    Startet på konstruktion af snebakke til opstilling af parabolantenne
6.    Fortsat dokumentation af kokkens fryser
7.    GPS markeret lejren

Ad. 2: EGRIP 2016 S1 4-tommer kernen blev boret ved positionen N 75°37.754; W 36°00.179 omkring 300 m vest for lejren, skåret i 55 cm stykker og pakket as hel kerne. Første bag er bag 5 (48 cm).

Vejret i dag: En dag med klar blå himmel. Temperaturer -20 °C om natten stigende til -9 °C i løbet af dagen. Vind 3-6 m/s fra SV og V.

FL, Anders Svensson

Boring med HT-boret er alletiders i godt vejr. I baggrunden ses snebunken fra 3m graven

Loggerne koncentrerer sig om at få kernelængden korrekt og at pakke kernerne i 55 cm stykker.

Det første dansk-norske samarbejde i Grønland siden Helge Ingstad: Opskæring af sne-salami.