13. og 14. maj 2017

Weekend – og vinden kom tilbage.

Hele EGRIP lejren set fra vanddamp målestationen.

Nu har vi været her i 18 dage, og der har kun været todage med svag vind. Vinden  bliverved med at være på 7 – 10 m/s og temperaturen forbliver under -20°C. Det er koldt at arbejde ude. Det forhindrede os dog ikke i, at nyde en god lørdag aften med japanske specialiteter tilberedt af Kenji og Motohiro. Med vores gode satellitforbindelse kunne vi endda følge en del af Melodi Grand Prix på storskærm.

Alt står godt til i lejren, og søndag tog borerne endnu et stort skridt da de nåede bunden af det udvidede hul fra sidste år. Nu skal de kun checke et par ting, før de begynder at sætte rørforing i hullet. Borerne har brugt arbejdet med at udvide hullet til at afprøve den nye boreelektronik, og Jens Christian har travlt med at justere programmerne. Det er meget bedre at afprøve elektronikken nu, end at vente til den rigtige boring går i gang.

Vi har været ude og justere på mærkerne langs den 3,6 km lange sydvestlige indflyvningslinje. Indflyvningslinjen er en række mærker som gør det muligt for piloterne at rette flyet ind før landing på landingsbanen. Allerede sidste år begyndte New York Air National Guard at kommentere at indflyvningen ikke var lige. I dag rettede vi så indflyvningen op til en ret linje, og det viste sig, at den fjerne ende var krummet 12 m væk fra den rette linje. Den sydvestelige indflyvning ender i nærheden af isstrømmens kant, og derfor er ishastigheden der en smule lavere, d.v.s. 44 m/år sammelignet med de 50 m/år for lejren og resten af landingsbanen. Derfor kom der krumning på indflyvningslinjen.

Hvad vi har lavet lørdag og søndag:

 1. Preparerede landingsbanen.
 2. Arbejde i borehallen.
 3. Test af radar.
 4. Rutinestop af hovedgeneratoren til eftersyn. Alt o.k.
 5. Reparerede elektriske maskiner og apparater.
 6. Arbejdede på programmet til boret.
 7. Fremstilling af mærker til iskerner.
 8. Jævnede området omkring hovedgeneratoren.
 9. Justerede mærkerne langs den sydvestlige indflyvning. Fra mærke 5 bøjede linjen af mod syd og mærke 12 var 12 m fra linjen.
 10. Fryseraggregatet i iskerne udtrækningstunnelen er monteret.
 11. Tysk indsamling af sneprøver.
 12. Japansk aerosol opsamling og sneeksperimenter i gang.
 13. Vanddampsmålinger, metanmålinger og grænselags meterorologiske observationer i gang.

Vejret lørdag: Solskin hele dagen. Temperatur: -22°C til -34°C. 8 - 10 m/s fra VSV. Sigtbarhed: Til horisonten.

Vejret søndag: Solskin hele dagen. Temperatur: -20°C til -33°C. 6 - 8 m/s fra SV. Sigtbarhed: Til horisonten.

FL, J.P.Steffensen