26. maj 2017

Tredje dag i træk med godt vejr.

J.P. blæser sne tilbage ovenpå den orange ballon. Efter at sneen er hærdet, tages luften af ballonen og den trækkes ud. Den efterlader et støbt kabelrør i sne. Et reb er fastgjort til ballonen, så man senere kan trække et kabel igennem.

Vi har nu i tre dage været velsignet med godt vejr, og for at være fair har jeg behov for at nævne det efter alle mine klager over vejret i de foregående uger. Det er stadig fint og koldt; men fraværet af stærk vind gør en kæmpe forskel. Det er dog en smule ironisk at på dette stadium i lejrarbejdet, arbejder de fleste ”under jorden”. Livet i lejren har fundet en ny rytme. Med 28 i lejren er domen fyldt; men folk ser ud til at nyde hinandens selskab og med lidt fleksibilitet, er der et søm til hver jakke og et dueslag til private sager. Et af ulemperne ved at være mange er behovet for værktøj, og Nicolai, vores mekaniker, holdt en tale ved aftensmaden om, hvordan folk kunne låne værktøj,men skulle aflevere det igen, ellers stod han tilbage med et tomt værksted.

Hvad vi har lavet i dag:

 1. Lavede en kabeltunnel for et svært kabel fra hovedgeneratoren til borestedet..
 2. Havde 7 borekørsler.
 3. Loggede iskerner.
 4. Arbejdede på infrastrukturen i analysehallen.
 5. Indretning af opvarmede laboratorier. Opsætning af isotopudstyr og udstyr til måling af isens fysiske egenskaber.
 6. Afprøvede radar.
 7. Fejlsøgning på det nye fryseanlæg.
 8. Reparerede sneblæser. Fræserspiralen skulle svejses.
 9. Tysk indsamling af sneprøver.
 10. Japansk aerosol opsamling og sneeksperimenter.
 11. Vanddampsmålinger, metanmålinger og grænselags meterorologiske observationer.

Ad.2: Borernes rapport: Fortsatte boring i væske, 7 kørsler med HT-elektronik og RECAP boret, 1,7 to 2.0 m iskerner. Borernes dybde: 132,29 m. Vakuumtanken til opsugning af blandingen af isspåner og væske virker nu som planlagt. Inde i vakuumtanken, med øgenavnet ”grisen” sørger varmelegemer for at blandingen bliver så varm, at isspånerne smelter. Vand og væske skiller, og vandet kan derefter aftappes. Væsken genbruges.

Ad.3: Loggernes dybde, start: 132,96 m. Loggernes dybde slut: 143,05 m

Ad.7: I et par dage har frysersystemet ikke kunnet holde rummet til udtrækning af iskerner koldt. Kompressoren lød mærkeligt. Det viste sig, at to faser i strømforsyningen var blevet ombyttet, og det fik kompressoren til at køre baglæns. Systemet ser nu ud til at køre fint igen.

Vejret i dag: Solskin. Få skyer om eftermiddagen. Temperatur: -26°C til -12°C. Vind: 3 - 5 m/s fra V drejende mod SV. Sigtbarhed: Til horisonten.

FL, J.P.Steffensen