30. maj 2017

Dagens tema: Begge opvarmede laboratorier er nu klar.

Demonstration fra det nu aktive laboratorium til studier af krystaller. Iskrystaller i forskellige typer polariseret lys. Kvadraterne er 1 cm på hver led.

Nede i laboratoriehallen er der to opvarmede laboratorier. I det ene vil vi udføre kontinuerte målinger af stabile isotoper på strimler af iskernen og i det andet vil vi udføre målinger af isens krystalstruktur of andre fysiske egenskaber samt indsamle prøver til studier af vulkansk aske (tephra) i iskernerne. Alt i alt har vi fem opvarmede kabiner i snehulerne (én er ikke bemandet) og i dagens billede er der et kig ind i fire af dem. Vi har også en frostkabine som blev vist i billedet fra i går.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Monterede lamper og fordelingspaneler i laboratoriehallen.
  2. Fjernede huller og bump i sneen i lejren efter de sidste dages udgravning af tunneler og huler.
  3. Borede i to skift. Der er boret 24,55 m iskerne i dag frem til kl 19.00.
  4. Loggede iskerner i to skift. Logget dybde 211,89 m.
  5. Arbejdede på infrastrukturen i analysehallen. Den ene HEMA båndsav kører.
  6. Der udføres nu testmålinger i begge opvarmede laboratorier
  7. Ballonen i indgangen til kokkens fryser er flyttet for at forlænge indgangen og begravet igen.
  8. Tysk indsamling af sneprøver.
  9. Japansk aerosol opsamling og sneeksperimenter.
  10. Vanddampsmålinger, metanmålinger og grænselags meterorologiske observationer.

Ad.3: Borerne har besluttet at fortsætte med at bruge 2m HT boret og RECAP motorsektionen for at optimere borestabiliteten. Da vi har to RECAP motorsektioner og to HT bor, vil dette ikke påvirke det kommende program til måling af firn gas. Elektronikfolkene fortsætter med at arbejde på den nye elektronik og de har fundet en komponent som er påvirket af kulden. Så snart deres modifikation er færdig, vil borerne teste elektronikken.

Vejret i dag: Solskin. Temperatur: - 11°C til - 23°C. Vind: 3 m/s fra SV til SØ . Sigtbarhed: Til horisonten.

FL, J.P.Steffensen

Blik gennem de duggede ruder i vore opvarmede kabiner i snehulerne. Fra venstre til højre: Borerne Sune og Matthias ser på Dennis ved konsollen i borekabinen. Loggerne Lydia og Emilie får varmen i borernes værksted sammen med Trevor. Bruno monterer det sidste elektriske i laboratoriet til fysiske egenskaber. Valerie, Christian og Bruce sætter gang i isotopmålingerne i isotoplaboratoriet.