31. maj 2017

Dagens tema: Analysehallen er nu klar.

Den færdige laboratoriehal 1: Til højre er den tyske iskerne scanner. De to opvarmede laboratorier fylder ganske meget; men bagest er der stadig en passage til udgangen ved elevatoren og lagerhulen til færdigpakkede iskerner.

Rigtig gode nyheder i dag. Mens borerene har haft flere dage med god produktion, har det varet lidt længere at få laboratoriehallen i gang. Dette har været et valg, da Bruno, vor elektriker har fokuseret på at få boringen og de opvarmede laboratorier i gang.
I dag har han (og assistenter) afsluttet monteringen af elektriske installationer som giver strøm til alle eksperimenter. I morgen vil alle stationer i laboratoriehallen være besat og iskernebehandlingen kan begynde. Dermed er EGRIP lejren fuldt operationel to år og fem dage efter vi ankom med den nedpakkede lejr fra NEEM med traktortog.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Laboratoriehallen er nu klar og iskernebehandlingen begynder i morgen.
  2. Opgravede kabler mellem hovedgeneratoren og snedkergaragen og lagde dem om.
  3. Borede i to skift. Der er boret 20,11 m iskerne i dag frem til kl 19.00.
  4. Loggede iskerner i to skift. Logget dybde 232,00 m.
  5. Den nye fryser til kokken er klar til indretning.
  6. Tysk indsamling af sneprøver.
  7. Japansk aerosol opsamling og sneeksperimenter.
  8. Vanddampsmålinger, metanmålinger og grænselags meterorologiske observationer.

Vejret i dag: Solskin. Temperatur: - 11 °C til - 21 °C.
Vind: 4-6 m/s fra SV .
Sigtbarhed: Til horisonten.

FL, J.P.Steffensen

Den færdige laboratoriehal 2: Fra venstre til højre: Dansk ECM opstilling. Den horisontale sav til opskæring af iskerner på langs. Det tyske DEP system. Den mørke døråbning fører ind til hylderne med friskudborede iskerner. Mellem bordene til højre til arrangering og opskæring af isprøver, er der en tunnel indgang til borehallen.