22. juni 2017

Fly modtaget og en svær dag for dybdeboringen og firn-gas projektet

Vores verden set oppefra. Fra venstre til højre: Den schweitziske lejr, grønt telt, brændstoftank, generator i hvid kasse, hvidt lagertelt bagerst, røde telte er mekaniker og snedker værksteder, forrest er ’dagligstuen’ med sofaer, hovedbygningen, bagerst til højre personlige telte, overflade målinger og satellitmodtager, længst til højre indgangene til trenchene.

I dag var en vanskelig dag for dybdeboringen, da boret mistede omkring 1 m kerne i borehullet. Med omhyggelig dybde-logning og stratigrafisk sammenligning med andre iskerner vil vi kunne rekonstruere præcis hvor meget is der er gået tabt, men iskernen vil mangle information om en 10-års periode for ca. 4000 år siden. Firn-gas projektet havde også en svær dag da ’ballonen’ satte sig fast i borehullet i ca 40 m dybde sidste nat. En mængde glykol blev hældt i hullet for at frigøre ballonen, men deværre sidder den fortsat fast på nuværende tidspunkt.
Lejren modtog Skier 42 med passagerer og paller. Flyet var på sneen i 75 min, det gav os brændstof, tog vores returlast, og lettede i første forsøg på 2/3 af landingsbanen uden brug af raketter (ATOs). Vi sagde farvel til Carlo, Sepp, Sverrir, Anne-Katrine, Nanna, Nicolai, Christian, Kerim, Zhang Qi, and Kévin samt vindslædeholdet. Vi sagde velkommen til Steffen, Gonzalo, Ina, Diana, and Abigail, samt 5 besøgende, der bliver nogle dage i lejren. Tre DV’er fik en rundvisning i lejren.

Hvad vi har lavet i dag: 

  1. Modtog Skier 42
  2. Dybdeboring kernelængde: 7.23 m.
  3. Logget dybde: 471.62 m.
  4. Måling af vandisotoper: 345.68 m
  5. Firn gas boring i venteposition
  6. Begyndt nedpakning af Schweitzisk borelejr
  7. Målinger af vanddamp, metan, aerosoler, sne, og grænselagsmeteorologi
  8. Klargjorde skiway til næste flyvning og fjernede undulationer i NØ ende
  9. Klargjorde iskernepalle

Vejret: Blå himmel med få høje tynde skyer hele dagen. Godt flyvevejr.
Temperatur: -9 °C til -20 °C. Vind 1-5 m/s fra Sydvest.

FL, Anders Svensson