3. juli 2017

En travl dag i EGRIP lejren

Jan, Ina og Wataru er det glade team, der måler isens fysiske egenskaber. De har netop afsluttet oversigtsstudierne på de øverste 350 meter EGRIP iskerne.

I dag blev endnu en milepæl nået her i EGRIP lejren: Teamet, der måler isens fysiske egenskaber færdiggjorde oversigstsstudierne på målinger af c-akser og krystalstørrelser i de øverste 350 meter ad EGRIP iskernen. Da hovedformålet med EGRIP er at forstå NEGIS isstrømmen og dens dynamik, så er betop målinger af isens fysiske egenskaber helt essentielle.

I borerhallen måtte vi indstille boringen her til morgen pga. problemer med elektroniksektionen, som Bent måtte tage sig af endnu engang. Da vi således havde en pause i iskerneproduktionen, så var det tid til at få en række små og store opgaver løst, som vi ikke havde nået de seneste dage, så det blev en travl dag. I loggekabinen anbragtes varmeblæsere, så afrimningen af køleenheden kunne komme på gled – ca. 95% af isen blev således fjernet. Også vakuum-systemet i loggekabinen blev tilset. Nye mere robuste gardiner blev opsat mellem iskernebufferen for videnskabshallen for fortsat at holde temperaturen under -20°C. Loggerne hjalp også til med at rense kernetrug, så vi kunne få accelereret den process. Borene lavede endnu en logning af borehullet, så vi bedre kan vurdere usikkerheden på logningerne, og de forbedrede den software, der styrer boret. Dette skal medføre en mindset usikkerhed på målingerne af hullets hældning og bedre hjælp til at styre boret nede i hullet. Hen mod aften blev den reparerede elektroniksektion testet og geninstalleret i boret.

Overfladeprogrammet og vandisotopmålinerne gjorde også gode fremskridt i dag.

Hvad vi har lavet i dag:

 1. Eftersyn og service på snescootere, flytning af borevæske til borehallen.
 2. Fejring af Vasileios’ fødselsdag (Instrumenter: Fløjte, tuba og trommer).
 3. Dybdeboring kernelængde: 7.33 m (indtil kl. 19.00 mandag).
 4. Logget dybde kl. 19.00: 573.12 m.
 5. Logning af borehullet.
 6. Reparation af brets nye elektroniksektion, forbedringer implementeret I bore-software.
 7. Opvarmning af loggekabinen, så afrimning af fryseenhed kunne gøres næsten færdig.
 8. Vandisotoper: Måling af bags 40 til 59 søndag.
 9. Målinger af vanddamp, metan, aerosoler, sne, og grænselagsmeteorologi
 10. Målinger af isens fysiske egenskaber, færdigørelse af oversigtsmålinger for c-akse og krystal-størrelse.
 11. Ophængning af nye (tunge) gardiner mellem videnskabshal og kerne-buffer.
 12. Rensning af kernetrug.

Vejret: Dagen startede med rimtåger, derefter og overskyet og hen mod aften mere sol. Vinden var svag til let fra østlige retninger. Temperatur mellem -18°C og -13°C.

FL, Bo Vinther