12. juli 2017

Roveren stikker af!

Andrew og Vasileos har næsten indhentet den autonome rover ca. 8 km SØ for lejren.

Andrew lod i dag det autonome køretøj (roveren) udføre flere test. Først satte han den til at køre i et trekant-mønster nord for lejren, hvilket roveren klarede uden problemer. Derefter skulle det testes, hvor langt roveren kunne køre på en opladning, så den blev sendt afsted mod SØ, væk fra lejren. Til vores store fobavselse fortsatte den lille rover ufortødent derudad, og i 4,9 km afstand forsvant den fra vores bevægelses-registrende radar – var batteriet nu tømt? Det viste sig ikke at være tilfældet, så Andrew, Vasileios og Karl-Emil kørte på snescooter for at fange den undslupne rover. De fandt den – stadig i fuld vigør – 8 km SØ for lejren. Roveren havde således tilbagelagt mere end 20km den dag – imponerende.

I borehallen og loggekabinen var stemningen mere afdæmpet, udfordringen med de flydende kernestykker var for alvor vent tilbage, og vi havde ikke længere held til at få stykkerne intakte til overlfladen. Facit var 40 cm iskerne i småstykker fordelt henover tre kernebrud, og andre sektioner iskerne, der var i flere stykker end vi bryder os om. Da det endelig så ud som om vi havde fået bedre kernebrud satte softwaren, der styrer vores bor ud, og boringen måtte afsluttes for i dag – vi håber alle på mere rutinepræget boring og logning i morgen.

På overfladen fortsatte groomningen af skiway, samt det videskablige overfladeprogram. Derudover havde Basile, Nora og Diana en lang dag, hvor de fik gjort A3-17 boringen færdig. I videnskabshallen fortsatte målingerne af isens fysiske egenskaber, og her fand loggerne glade aftagere til et stykke iskerne, som det ikke lod sig gøre at få til at passe i loggepuslespillet – dejligt at selv sådan et stykke is kan blive brugt til interessant videnskab.

Hvad vi har lavet i dag:

  1. Jævnning af skiway.
  2. Dybdeboring kernelængde: 12.18 m (indtil kl. 19.00).
  3. Logget dybde kl. 19.00: 650.67 m.
  4. Målinger af vanddamp, metan, aerosoler, sne, og grænselagsmeteorologi
  5. Målinger af isens fysiske egenskaber.
  6. Færdigboring af håndboret kerne A3-17 ned til 14.38 m.
  7. Autonomt kørertøj testet i et køremønster nord for lejren og væk fra lejren i SØ retning.
  8. Vandisotop-prøvetagning til brug for sublimations-studier.

Vejret: Solskinsdag. Vinden drejede fra V til SV i løbet af dagen, op til 4 m/s. Temperatur mellem -19°C og -8°C.

FL, Bo Vinther